skip to Main Content

ΔΣΗ ΓΙΑ ΚΟΡΩΝΟΙΟ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΛΕΙΑΣ : «ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ Η ΠΙΣΤΗ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ. ΒΑΡΥΤΑΤΕΣ ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ».

Στην ανάγκη πλήρους συμμόρφωσης στις αποφάσεις που λαμβάνονται από την Πολιτεία για την πρόληψη, υγειονομική παρακολούθηση και περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού αναφέρθηκε με επείγουσα ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση οι έκτακτες συνθήκες υπό τις οποίες βρίσκεται η χώρα και στις οποίες θα τελεί κατά το επόμενο χρονικό διάστημα, δικαιολογούν τη λήψη έκτακτων και εξαιρετικών μέτρων που ασφαλώς αναστέλλουν την κανονική λειτουργία των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Με σκοπό την πλέον αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων και των κινδύνων που θέτει για τη χώρα μας αλλά και διεθνώς η ταχέως μεταδιδόμενη αυτή νόσος επιβάλλεται η ενεργοποίηση της ατομικής ευθύνης του καθενός στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Η τήρηση των επιβαλλόμενων μέτρων επαφίεται πρωτίστως στη συνείδηση του κάθε πολίτη, ο οποίος οφείλει να συμμορφώνεται με τα μέτρα αυτά, τα οποία επιβάλλονται τόσο για λόγους ατομικής προστασίας όσο και για λόγους δραστικού περιορισμού της διάδοσης της νόσου. Συνεπώς η πιστή τήρηση των συγκεκριμένων μέτρων είναι πρωτίστως ζήτημα συνειδητής επιλογής και αποτέλεσμα της στάσης ευθύνης που αυτές τις κρίσιμες ώρες ο καθένας και η καθεμία από εμάς οφείλει να τηρήσει απέναντι στους συμπολίτες του, στο φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον του, απέναντι στον εαυτό του τον ίδιο.
Ωστόσο ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας επισημαίνει ότι για τους παραβάτες των μέτρων αυτών προβλέπονται βαρύτατες κυρώσεις, δεδομένου ότι απειλείται σε βάρος τους ποινή φυλάκισης έως 2 ετών και διοικητικά πρόστιμα, μερικά εκ των οποίων φτάνουν μέχρι τα 100.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης. Όπως όμως προσθέτει ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Βασίλειος Πλιώτας με παραγγελία του προς τους Εισαγγελείς όλης της χώρας επισημαίνει ότι πέραν των ως άνω κυρώσεων εφαρμόζεται στην προκειμένη περίπτωση για τους παραβάτες των λαμβανομένων μέτρων και το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο προβλέπει πως όποιος παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει η αρμόδια αρχή για την αποτροπή διάδοσης μιας μεταδοτικής ασθένειας τιμωρείται με φυλάκιση έως 5 έτη και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων, ενώ αν η παραβίαση έχει ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί πράγματι η ασθένεια σε άνθρωπο επιβάλλεται κάθειρξη έως 10 έτη. Αν μάλιστα από την μετάδοση αυτή επέλθει ως αποτέλεσμα ο θάνατος άλλου ανθρώπου επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών και αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ατόμων το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ακόμα και ισόβια κάθειρξη.
Μάλιστα στην ανωτέρω παραγγελία του ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου καταλήγει ότι επειδή μία τέτοια παράνομη συμπεριφορά προσβάλλει θεμελιώδη προστατευόμενα έννομα αγαθά (ζωής, σωματικής υγείας κα) ή θέτει αυτά σε κίνδυνο, είναι αυτονόητη η παρέμβαση των κατά τόπους Εισαγγελικών Αρχών οποτεδήποτε συντρέξει τέτοια περίπτωση.

Back To Top